Equestrian Stockholm

Tuesday, March 3, 2015

Solving a problem

Vaillanthan on sekä kuuma että herkkä. 

Huomattiin kisoissa aina että se stressasi tosi paljon ensimmäinen päivä kisoissa ja oli ihan puhki sitten kun päästiin radalle. Se sitten paransi viikonloppua kohti. Päädyttiin siihen että se on se reissu joka on sille stressaavaa ja kisoissa se sitten rupeaa relaamaan. Aluksi ruvettiin lähtemään kisoihin aikasemmin, ja sitä me tehdään edelleen, mutta oli vasta kun ymmärrettiin miten ääniherkkä se on kun saatiin Vaillantiin suurimmaan eron kisoissa. Ruvettiin käyttää korvatulppia Vaillantilla matkustaessa sekä aamuratsastaessa ja kisatilanteessa. Ero on ollut iso kun ollaan menty aikasemmin kisapaikalle ja käytetty korvatulppeja! Sille se on selkeästi ollut helpotus kun sen ei ole tarvinnut keskittyä koko ajan kaikkeen. Niin kun varmaan moni ihminen kokee että pystyy keskittymään paremmin kun pitää korvakuulokkeita, ettei olisi liikaa häiriöntekijöitä. Korvatuplat mitä käytän Vaillantilla ovat Plughz ja niitä saa Smartridersilta.

Jos hevonen on kotitilanteessa tosi kuuma niin käytän kotona kans eri kotikonsteja että valmennus olisi järkevä. Yksi asia mitä kannattaa tsekata on ruokinta, hevosen täytyy syödä tarpeeksi että se kehittyy mutta jos se saa liikaa energiaa ruuasta niin sekään ei ole hyvä. Tutki mitä markkinoilta löytyy, tänä päivänä löytyy vaikka mitä väkirehuja tarkoitettu kuumille hevosille. Vaikka kaura on se perinteinen niin se ei vaan sovi kaikille. Kotonakin voi käyttää huppua tai korvatulpat. Hypätessä jos on kuuma hevonen kannattaa välttää tehdä samoja tehtävia monta kertaa uudestaan sillä kuumat hevoset yleensä vaan innostuvat enemmän kun ymmärtävät että tehdään sitä samaa tehtävää. Vaatii vähän enemmän suunnitelmallisuutta mutta se kannattaa. Jos on tarpeeksi kokenut ratsastaja voi myös harjoitella siirtymisen käyntiin ennen estettä  niin ettei hypätäkään estettä että hevonen oppi odottamaan ennen estettä eikä ryntää esteelle. Silloin pitää muistaa että jatkaa työstämistä ja että siirtyminen on pehmeä ja selkeä. Sitä voi toistaa ja sitten kun hevonen odottaa ratsastajan apuja niin jatkaa taas esteen yli.

Pitää muistaa miettiä ja analysoida mitä tekee ja miksi. Kun laittaa aikaa siihen ja sitten kokeilee ja muttaa asioita niin asiat yleensä rupeavat loksahtamaan paikoilleen!


"No hour of life is wasted that is spent in saddle."

//Jessi

Vaillant is as a both sensitive and hot horse.

We noticed at the shows that he was stressed and then at the course so tired from stressingand that he always got better by every day. After som consideration we decided to try to start going to the shows earlier so that he would have time to calm down at the shows before the competition started but the traveling was still the big deal for him. Going earlier was a good thing but it wasn’t until we understood how sensitive to noise he is before we could make the change that changed the game.  We decided to try earplugs on him and this is when we could really see a change in his behaviour and mindset. It’s like a relief for him, when he doesn’t have to concentrate on everything else. It’s like for some people who like to work with headphones to be able to concentrate better. We are using Plughz earplugs from Smartriders on him now, and it’s working!

If the horse is hot at home in training there is a couple of things you can do to make the training smart at home. First of all check the feed you are giving. Now a days there are lots of different feeds on the market also specially designed for hot horses. Because even if they are hot they need food but you don’t want to give them more energy. Oats is the traditional feed but it just doesn’t suit all horses. Take the time needed to figure out what works for your horse. It will pay off. You ca also use earplugs or a fly bonnet to take away noise. One good trick is to not do the same exercise many times with a hot horse, they usually just get more crazy from knowing where they are going. Change the task and they won’t be able to anticipate whats next. It will take some more planning, but trust me it is worth it! If you are a experienced rider you can also do a transition to walk in front of the fence and go in to a circle so that the horse won’t rush to the fence. Repeat it until you feel that the horse is waiting and not trying to go to the fence anymore and then continue next time over the fence. Just see that the transitions are smooth and that you are being clear to the horse what you are asking it to do.

 You need to figure out and test what works for you and your horse and it might take time, but it will work out if you analyse what you are doing and could do better.. 


"No hour of life is wasted that is spent in saddle."

//Jessi3 comments:

  1. onko korvatulpat sallittuja kisaradalla? olen aina luullut että eivät mutta jos ovat niin se on hyvä tietää :)

    ReplyDelete
  2. Estekisoissa ovat sallittuja, mutta koulukisoissa ei. Itse olen käyttänyt omalla hevosellani superlonia korvissa kuljetuksissa ja kisoissa, mutta nuo teidän käyttämät tulpat kuulostaa kyllä kokeilemisen arvoisilta. Kiitos vinkistä. :)

    ReplyDelete