Equestrian Stockholm

Tuesday, April 8, 2014

Rome wasn't built in a day...

Kun en päässyt hevosenselkään niin pitkään aikaan niin olen ehtiny miettiä kaikenlaista ja etenkin kun on tullut valmennettua enemmän niin olen miettiny mitä on tärkeintä mun ratsastuksessa ja mitä haluan opettaa oppilailleni.

Periaatteessa kaikkihan treenaa samalla tavoitteella: kehittyä paremmaksi, ratsastaa puhtaan radan, ratsastaa nopeasti ja nauttia ratsastuksesta ja ainakin minä haluan voittaa. Ja sen tavoitteen saavuttamiseen on monta eri tapaa ja monta eri koulua, ja kaikkien pitää löytää se oma systeemi mikä itselleen sopii parhaiten. Tärkeintä on olla johdonmukainen.


Corella and Suvi warming up.

Minä uskon että ihan sama mikä onkin se tapa ratsastaa niin jotta ne tavoitteet saavutettaisiin niin täytyy olla halu tulla paremmaksi ja tahtoa oppia uutta. Lajissa kun lajissa.

Kun perusasiat on kunnossa voi ruveta keskittymään yksityiskohtiin ja ruveta työstämään hevosta vähän tarkemmin. Parasta mutta haastavinta ratsastuksessahan on se että kaikki ratsastajat ovat erilaisia ja kaikki hevoset myös. Eli jokainen ratsastaja ja hevonen täytyy treenata tai ratsastaa henkilökohtaisesti, ja tähän minä uskon vahvasti. Sit onkin aina uusi haaste kun toinen haaste on saatu järjestykseen.

A ja O esteratsastuksessa on rytmi ja laukka, ja sen rytmin tunteminen, eli kaikki esteratsastajan uraa suunnittelevat oppikaa tuntemaan rytmiä ja rytmin säilyttäminen. Sen voi harjoitella helposti kavaleteilla, tässä tulee jo se perusratsastuksen tärkeys. Ihan sama millä tasolla ratsastaa niin hevonen täytyy pysyä siinä rytmissä kun ratsastaja haluaa, hidas hevonen aktiivisena ja kuuma hevonen rauhallisessa rytmissä.

Hevonen täytyy myös olla suora ja olla avuilla, eli liikkua pohkeesta ja ottaa puolipidätteet läpi. Rolf-Göran Bengtssonkin painottaa aina että ne on ne perusjutut jotka tekevät sen laadukkan hypyn ja radan eikä erillaiset kikkailut. Luulen että moni siirtyy pois perusjutuista koska ne voivat olla tylsiä tehdä uudestaan ja uudestaan ja ne onkin yllättävän vaikeita mutta sen kyllä näkee nopeasti hevosessa ja hevosen ja ratsastajan välisessä yhteistyössä kun ollaan jaksettu tehdä sitä perusduunia kunnolla!

Nyt kun en ole saannut ratsastaa niin ei ollakkaan tehty muuta kun perusratsastusta hevosten kanssa. Ollaan tehty myös paljon jumppasarjoja jotta hevosten notkeus ja lihakset pysyisivät hyvässä kunnossa. On tärkeätä ratsastaa suunnitelman mukaan, aina, mitään ei tehdä ilman syytä / suunnitelmaa. Pitää itse tai valmentajan kanssa huomata ongelmat ja suunnitella kuinka niitä parantaa. Mutta samalla nähdä myös vahvuudet ja käyttää ne hyväksi kun tulee haasteita. Yritän aina painottaa ettei ole ongelmia vaan haasteita, koska sitähän ne on, haaste tulla paremmaksi ja vahvemmaksi.Vaillant and Suvi, love this horse!


Kaikista tärkein sääntö kuitenkin on että jos haluaa pärjätä niin tarvii tehdä aivan helkkarin paljon duunia sen eteen. Olen itse tosi analyyttinen ja olen sitä mieltä että ei voi miettiä liikaa mitä tehdä paremmin ja kuinka sen saavuttaa. Älä koskaan luovuta on mun motto ;) and believe in your self! 

//JessiRome wasn't built in a day....

During the time I wasn't allowed to ride I have been thinking a lot about my riding and about training, about what I think is important when it comes to how and why I do what I do. 

Basically we all train for one purpose: to get better, to get stronger, faster, and to be able to enjoy the outcome of the training, and of course be able to win. To reach that goal there is al ot of different ways and styles but basically everyone has the same goal and there is really no right way to get there. You can't put everyone in the same system so you just need to find the right trainer and system to reach your goal and then to stick to it and be consistent in everything you do. 


Love these spring mornings we have been served lately.

To become better you need to be open and interested to learn new things. No matter the sport.

When you get all the basics in order you can start concentrating more on details and specific things. The most challenging things in riding is after all that all riders and all horses are different, so everyone and all horses need to be trained individually.My former star Zanra Z.


I think that in showjumping the most important thing to learn is to learn how to know your horses rhythm and tempo and be able to keep it, so all of you who want to become good showjumpers learn that first...it takes you a long way! It doesn't matter on which level your are or what kind of horse you ride. The hot ones need to stay calm and the slow ones active, this you can practise easily already on cavalettis and will help a lot while jumping.

It's really the basics that are the hardest ones, the horse needs to be straight in a good rhythm and in front of the leg. Sounds easy but needs a lot of hours in the saddle. You can usually see pretty fast on a horse and rider if they have done their homework properly at home or not! It just makes everything else so much better and if you end up in a difficult situation a well done basic flatwork will often save you in those tricky situations.

Now when Suvi has been riding we have concentrated a lot on the basics and mostly done gymnastics with the horses to get them strong and flexible in their bodies.

When I think about what i think is one of my corner stones in the training of myself and my pupils it's that we always have a plan and we stick to it. You need to be consistent to get better, and there is really no shortcuts. You need to be aware of the weaknesses and work hard on them and use your strengths while solving the problems. I actually prefer the word challenge before problem because I see the problems as challenges not problems.

But the basic rule is no pain no gain, work hard and you will be rewarded! And my motto is never ever give up! 

//Jessi


Corella eager to train.

2 comments: