Equestrian Stockholm

Monday, July 6, 2015

Tell me, who's responsible?!?

Kenen vastuulla tämä on, kerro mielipiteesi...

Pakkasimme hevosauton täyteen viidellä hevosella kamoineen. Jenni ja Mira aijoivat 5 h sinne. Kisat maksoivat noin 1500 € + dieseli hevosautolle sekä henkilöautolle jolla Fille, Ronja ja minä matkustettiin myöhemmin paikalle.

-Kolme karsinaa menivät rikki. Ensimmäinen heti torstai iltana, toiset yöllä.

-asiakas palvelu oli todella surkea!! toimihenkilöt (järjestäjä mukaanlukien) eivät tehneet asialle mitään, ei edes tullut katsomaan karsinoita. 

-muutenkin käyttäytyivät kun olisivat nielaisseet sitruunan.

-mitä olisivat asialle tehneet: "eiköhän me jesarilla selvitä". 

Lopuksi jouduin päättämään hevoseni hyvinvoinnin puolesta ja lähteä kotiin. Ori olisi pystynyt kävelemään toisen hevosen karsinaan ja olisi ollut vaaraksi minun sekä muitten hevosille. 


Pakkattiin kaikki kamat takaisin autoon ja lähdettiin huonotuulisena kotiin...


Olen niin yllättynyt että voi olla niin epäystävällistä porukkaa järjestämässä kisoja ja että tarjoavat karsinoita kovalla hinnalla jotka eivät kestä ja olevat vielä epäystävällisiä kun yrittää ja yrittää saada niiltä apua. 

Kenen vastuulla siis, SRL vai järjestäjä. Tähän meni todella paljon rahaa!!?!

//Jessi

Who's responsibility is this, tell me your opinion...

Jenni and Mira packed the horse truck full of stuff and five horses and drove 5 hours to the show in Savonlinna.

The show cost us about 1500€ + diesel for the truck and a normal car.

-Three boxes broke. One Thursday evening and the other two during the night.

-Costumer service was very bad!! The organizer did not even bother to come and check the boxes.

-They behaved like they would have swallowed a giant lemon...

-what they could offer us: "we can teip the boxes, that should do".

In the end I had to make the decision to pack everything (again) and leave home for the safety of my and others horses. The stallion could have walked in to an other horses box and could come out his box. I think we all know how that would have ended...

I must say that I was so surprised that the organizers where so unhelpful when they offer these boxes for a high price and then are so unfriendly when we ask for help.

So on who's responsibility, the federation (they own the boxes), or the organizer? I payed a lot of money for nothing?!?

//Jessi
47 comments:

 1. Ei voi olla totta. Olethan tehnyt liittoon ja/tai järjestäjälle reklamaation? Kyllä tuosta on saatava rahat takaisin. Onneksi vältyitte hevosvahingoilta, tuossa olisi voinut käydä pahasti ://

  ReplyDelete
 2. herran jestas mikä tilanne.. olisin toiminut samoin kun sinä vaikka helvetin kallis ja turha reissuhan tuosta tuli. eikö liitto ole vastuussa jabojen kunnosta? kisajärjestäjä ei tietysti ole syypää jos rikkinäisiä karsinoita on paikalle toimitettu mutta hätätilanteessa on kyllä järjestäjän tehtävä huolehtia korvaava majoitus tai korjata karsinat viipymättä. meillekin kerran osunut rikkinäinen karsina kohdalle mutta järjestäjä (ei Savonlinnassa) hoiti nopeasti korjaajan paikalle eikä sen isompaa ongelmaa syntynyt. tsemppiä ja pidä puolesi!

  ReplyDelete
 3. Voi järkky! Mutta ei tullut yllätyksenä. Me soitimme to iltana karsinasta kun saavuimme, että se ei ole turvallinen. Aluksi saimme vain henkilöltä puhelimessa vastauksen, että heillä ei ole aikaa meidän ongelmaan. Soitimme uudestaan, edelleen ei ole aikaa ja tilanne on "voi voi". Lopuksi sanoivat, että lähettävät jonkun katsomaan karsinaa - kukaan ei koskaan saapunut. Onneksi sitten raksamies mieheni pystyi järkkäämään ja rakentamaan sen verran, että hevosen pystyi karsinaan laittaa ja asuttamaan viikonlopun yli. Yllätti meidätkin tämä toiminta todella ja vielä ihmeellisemmäksi homma muuttuu, kun luin tämän teidän tapauksen. Huh! Toivottavasti saatte rahat kokonaisuudessaan takaisin edes osallistumis- ja karsinamaksuista.

  ReplyDelete
 4. Jessica, nyt pidät pääsi ja vaadit kaikki maksut kokonaisuudessaan takaisin! Ei tällainen toiminta käy päinsä kun on arvokkaiden hevosten turvallisuudesta kyse.. Savonlinnaan ei tarvitse lähteä tulevina vuosina kisaamaan jos tämä on todellisuus :( sääli, sillä itse paikka on hyvä ja kisat muuten hyvät. Hevosten turvallisuus on kuitenkin tärkeintä!!!

  ReplyDelete
 5. Ihmettelin kun teitä ei näkynyt listoilla tai kisapaikalla. Kerro sitten mitä järjestäjä /liitto vastaa :o

  ReplyDelete
 6. Whos responsibility tai who's / who is responsible. :))

  Mutta paska juttu joka tapauksessa.... Toivottavasti saat rahaa takaisin! Kyllä jabojen seinien pitäisi olla sellaista materiaalia ettei mene heti rikki kun hevonen siihen osuu. On oletettavaa että hevoset piehtaroi ym. joten seinämateriaali ei voi olla pressua, ellei ole sitten todella todella vahvaa.

  ReplyDelete
 7. Ei ollut kuuleman ja lukemani mukaan ainoa turvallisuustapaus ko. kisoissa. Naapuritallilta osa oli tullut viikonlopun ajan trailerilla/asfalttitietä pitkin paikalle, koska ratsastusreitti oli naulatulla portilla suljettu. Syynä turvallisuusriskit. Kai ne liiton vastuulla on noi jabat mutta kyllähän kisajärjestäjän pitää vastata siitä että hevoset voi majoittua turvallisesti kisojen ajan ja järjestää tarvittaessa korvaava paikka.

  ReplyDelete
 8. Ehdottomasti kantelu Ratsastajainliittoon! Tällainen ei saa toistua!

  ReplyDelete
 9. Oliko toimihenkilöt oikeasti sitä mieltä, että noissa ollisi pitänyt majoittaa hevosia?! Huhhuijaa haiskahtaa koko homma ja pahasti. Käsittämätöntä todella että ainoa ratkaisu oli pakata ja lähteä tyhjin käsin kotiin...

  ReplyDelete
 10. Tämä ei ollut ihan eka kerta, viime vuonna samassa paikassa samat tilanteet ja hevosilla päät karsinasta ulkona.
  Ei todellakaan turvallista eikä ketään tunnu kiinnostavan.

  ReplyDelete
 11. Oikein teitte ainoa oikea ratkaisu!!

  ReplyDelete
 12. Samaiset jabat viime kesänä Lappeessa. Pikku tammani häntää ilmeisesti vähän kutitti, perse meni läpi pressun samantien ja terävät rautaosat vääntyi+irtosi liitoksistaan tehden pienen vekin takapuoleen. Paljon pahemmin ois voinnu käydä. Sain sentään vaihtaa jabaa ja toivoa parasta..eiköhän noi jabat oo jo niin nähty!

  ReplyDelete
 13. Ei tuollaisessa rikkinäisessä pressuhäkkyrässä voi missään tapauksessa majoittaa hevosta, sehän on valtava turvallisuusriski sekä hevoselle itselleen että kaikille muille hevosille ja ihmisille.
  Teillä oli järjestäjän kanssa sopimussuhde, joten tee valitus sinne. Vaadi kaikki osallistumismaksut ja kilometrikorvaukset. Järjestäjän tehtävä on sitten valittaa eteenpäin SRL:lle, jos kokee sen aiheelliseksi.
  Tsemppiä!!
  T. Juristi

  ReplyDelete
 14. Eihän ne jabat kaikkea kestä, jos hevonen riehuu/potkii sisällä niin varmasti menevät rikki jossain vaiheessa.

  ReplyDelete
 15. Mielestäni järjestäjä on tässä korvausvelvollinen, koska ei ole pystynyt tarjoamaan maksamaasi majoitusta asianmukaisesti ja mikäli järjestäjä katsoo itse toimineensa moitteettomasti, niin hän on sitten yhteydessä alihankkijaansa (tässä tapauksessa SRL) ja vaatii korvaukset sieltä. Valitat siis heti tänään kirjallisesti/sähköpostilla järjestäjälle. Laita SRL/Fred viestin cc-kenttään.

  ReplyDelete
 16. Ei ole järjestäjän ahneudella loppua! Jos heidän mielestään karsinat olivat ok kunnossa hevosille, mikseivät siirtäneet omiaan tuonne ja antaneet Jessin hevosille tallista karsinat.

  ReplyDelete
 17. Ehdottomasti oikein tehty kun ette suostuneet jäämään viikonlopuksi katselemaan onko ori aamulla omassa vai naapurihevosen jabassa! Siinäpä se kallis lasku olisikin tullut, kun kaksi arvokasta hevosta oisivat toisensa teloneet yön aikana huonoon kuntoon..

  Nuo jabat on olleet tuollaisia jo vuosia. Muistan kun kolme vuotta sitten saavuttiin kisapaikalle (ei Savonlinna) vasta keskiyöllä ja omaa jabaa etsiessä ensimmäisenä oli vastassa hevonen jonka pää ja ryntäät tulivat tuollaisen pressujaban seinässä olevasta reiästä ulos.
  Siellä tosin järjestäjät auttoivat asiassa, tulivat korjaamaan jabaa keskellä yötä kun soitin että täällä voi kohta olla yksi asukas omilla teillään...

  ReplyDelete
 18. Hevosten pitäminen tuollaisissa pressuseinäisissä häkkyröissä on ELÄINSUOJELURIKOS. Mitä vaan voi tapahtua jos hevoset ovat erotettu toisistaan vain pressulla. Siitä potkii läpi, siihen jää kiinni. Mitä vaan.
  Tuollaiset pitää kieltää. Liittoon painostusta jotta saadaan perusasiat kuntoon.

  ReplyDelete
 19. Tosiaan, jaba-alueen takareunalla sijaitseva lähitalleilla majoittuvien kulkuportti oli käyttökiellossa kilpailujen alusta saakka ja la iltana se oli naulattu kiinni. Lähitalleilla on majoittunut kilpailuun osallistuvia hevosia useiden vuosien ajan. Ratsukot ovat kulkeneet kilpailualueelle samaa peltotietä, mistä kilpailuun saapuvat hevosautot ovat kulkeneet.

  Tänä vuonna ilman minkäänlaista etukäteisilmoitusta kilpailijoille, peltotie sekä pääsy kilpailualueelle metsän kautta kulkevan maastoreitin kautta oli suljettu. Portin sulkeminen jo saapumispäivänä aiheutti sen, että useat hevosautot ajoivat ”EI KAUTTAKULKUA” kyltein varustetun portin ohi, päätyen väärälle tielle, jossa seuraava kääntöpaikka oli 15 kilometrin päässä..

  Kilpailijoille esitettiin perusteluna, että aitojen tarkoitus on estää kisa-alueella mahdollisesti karkuun pääseviä hevosia päätymästä tielle. Kuitenkaan välittömästi kilpailualueen vieressä leirintäalueen puolella olevaa reittiä yleiselle tielle, josta autot ja katsojat saapuvat paikalle, ei ollut aidattu. Tuskin kovin monta hevosta ehtisi karata sillä välin, kun jaba-alueen takareunasta kilpailupaikalle saapuva ratsukko avaisi portin ja sulkisi sen perässään..

  Kilpailujärjestäjä vaati lähitalleilla majoittuvien kilpahevosten lastattavan trailereihin ja vietävän kisa-alueelle tallin pihaan trailereilla, trailerit vietävän väliaikaparkkiin ja tuotavan ne niillä takaisin suoritusten jälkeen. Mikäli kilpailijalla ei ollut hoitajaa mukanaan, järjestäjän ehdotus oli sitoa hevonen puuhun kiinni siksi aikaa kun ratsastaja lähtisi viemään traileriaan parkkiin.. Vaihtoehdoksi jäi siis ratsastaa hevonen autotietä pitkin kisapaikalle..

  Lähitalleilla oli loistavat majoitusolosuhteet, viileä talli helleolosuhteissa ja etenkin verrattuna näihin hurjiin kuviin rikkinäisistä jaboista. Ennen kaikkea suuresti ihmetyttää kilpailunjärjestäjän asenne, välinpitämättömyys, happamuus ja turvallisuustekijöiden räikeä laiminlyönti, niin kulkureittien tukkimisessa kuin jabojen osalta. Saa kilpailunjärjestäjä katsoa peiliin, asenteessa ja toiminnassa olisi PALJON korjaamisen varaa!

  ReplyDelete
 20. Tuota juuri pelkäsin kun omat hevoset majoittuivat edellisviikonloppuna vastaavissa pressujaboissa. Olin etukäteen kisan järjestäjille laittanut viestiä, että nuori hevoseni on ensimmäistä kertaa kisareissussa ja on hieman läheisriippuvainen että jos olisi ollut mahdollista saada tallipaikka. Meidän kisoissa kaikki tallipaikat oli annettu oreille joka oli hyvä homma, mutta kisoissa oli osa jaboista vanerisia, minun kaksi kuitenkin pressua. Kun sain hevosen jabaan nousi se välittömästi seisomaan siellä kaviot yläraudan päällä toista hevostani haistelemaan. Voin sanoa että kyllä jännitti!!! Ekana yönä en varmaan nukkunut lainkaan kun ravasin jaboilla ja odottelin että soittaako joku että hevoseni on rikkonut jaban ja karannut. Näin ei kuitenkaan käynyt. Yön aikana hevoseni oli kaivanut noin 1,5m syvän kuopan seinän viereen ja karsina oli täynnä teräviä isoja kiviä. Siinä meni pari tuntia sitä korjatessa ja seuraavana päivänä sama homma. Positiivista että ei kerennyt kisoja muuten jännäämään, kun oli niin hurjaa pelkästään tuo hevosten asuminen ;)

  ReplyDelete
 21. Savonlinnassahan oli kutsussa alunperin kohta "Otamme kilpailuun vain kilpailupaikalla majoittuvat hevoset".. Liitto puuttui onneksi tähän heti alkumetreillä.

  ReplyDelete
 22. Aivan uskomatonta toimintaa. Ehdottomasti teet tästä ison jutun, ja vaadit rahat takaisin. Eihän noissa karsinoissa voi hevosia pitää. Uskomatonta ettei kisajärjestäjää kiinnosta auttaa. Savonlinnassa on muuten upeat puitteet kisojen järjestämiseen, mutta onhan toi aivan älytöntä ollut tänä vuonna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikeastaan kannattaisi vinkata iltapäivälehtiin. Se tuntuu nykyään olevan ainoa tapa, jolla tolkuttomuuksiin puututaan. Tietysti ikävää, että omaa lajia pitää alkaa iltapäivälehtien sivuilla repostella, mutta muut keinot ovat vähissä.

   Delete
 23. Valitus ja korvausvaatimus Savonlinnaan! Laita tieto tästä myös liitolle kirjallisesti ja mitä nopeammin sen parempi. Olet mielestäni oikeutettu saamaan takaisin kaikki kilpailu/majoitusmaksut sekä polttoainekulut, nekään ei noin pitkällä reissulla ole halpoja. Äläkä unohda periä takaisin ylihinnalla ostettuja kuivikkeita, joita kuvista päätellen tekin joudutte ostamaan :)

  ReplyDelete
 24. Tärkeä pointti tässä on - joka taitaa monelta mennä ohi kiihkomielisyydessä - olivatko karsinat rikki jo, kun hevoset majoitettiin niihin, vai rikkoutuivatko käytön myötä. Jälkimmäisessä tilanteessa en menisi kantelemaan rikkinäisitä karsinoista, vaan ennemminkin korjauspalvelun hitaudesta sitten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. no mutta sitten tulee vastaan kysymys, että miksi liitto ei ole korjauttanut rikkinäisiä jaboja ja miksi ne on ylipäätään pystytetty, jos ne kerran olivat jo rikki!

   Delete
  2. Tuossa heti alussahan kerrottiin että eka meni rikki torstai iltajaja kaksi muuta yönaikana ;)

   Delete
 25. Todella kurjaa Jessica että näin kävi. Itse olin naapuritallilla ja tosiaan tuo portti oli pultattu kiinni. Sitä ei oltu mitenkään irrotettavilla nauloilla vaan kunnon paksuilla pulteilla. Metsätietä pitkin pölystä ja auringosta kulkeva tie oli sitten suljettu laittamalla siihen portti SEKÄ iso traktrorin perävaunu.
  Meidän tallilla majoittui omani lisäksi yksi Racing hevonen. TÄMÄ ratsastettiin kisapaikalle. Voin kertoa, että ihmisillä oli hermot kireänä tämän kiusanteon takia.

  ReplyDelete
 26. Virallinen kantelu menemään liittoon niin selviää. Lisäksi saat rahasi takaisin, se on tärkeintä. Ikävää että teidän viikonloppunne meni näin, tuo oli ainoa oikea ratkaisu! Ei kyllä hattu nouse järjestäjille, heillä tulisi olla valmiudet toimia jos jaba hajoaa, tai edes kiinnostua ongelmasta, osoittaisi vähän välittämistä!

  ReplyDelete
 27. Kannattaa tosiaan huomioida, että jabat ilmeisesti olivat ehjät kun tulitte kilpailupaikalle. Aika monia liiton jaboja on matkan varrella korjailtu jesareilla, eikä pysyviä korjauksia tilapäiskorjausten jälkeen ole tehty. Eli eivät todellakaan kestä hevosten majoitusta. Kisajärjestäjän tulisi toki avustaa korjauksessa tai osoittaa toinen jaba rikkoutuneen tilalle. Koska näin ei ole tehty, on kilpailumaksujen ja majoittumismaksujen palautuspyyntö perusteltu pe-su osalta. Kukaan tuskin korvaa välillisiä kuluja (=polttoaine ja ihmisten majoitus).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kilometrikorvaukset (ei pelkästään polttoainekulut) kannattaa ehdottomasti vaatia korvattavaksi myös, samoin ihmisten majoituskulut, jos sellaisia ehti syntyä. Ne ovat ihan välitöntä vahinkoa, ei suinkaan välillistä.

   Tietysti järjestäjä yrittää vedota siihen, että kilpailijan olisi pitänyt etsiä korvaava majoitus lähitalleilta sen sijaan että lähtee kotiin, mutta millähän todennäköisyydellä viidelle hevoselle olisi löytynyt samasta paikasta tilaa parin tunnin varoitusajalla...

   -Karoliina

   Delete
  2. Ratsastajan ja kilpailuiden järjestäjän sopimus koskee hevosen majoitusta tilapäiskarsinassa to-su. Miten sinä Karoliina saat kilmoterikorvauksista aikaiseksi välitöntä vahinkoa? Minä väittäisin, että jo kilpailumaksut ovat välillistä vahinkoa... Toinen asia toki on, että ratsastaja voi vedota sopimuksenmukaisen tilapäiskarsinamajoituksen olleen edellytys kilpailuihin osallistumiselle noin ylipäänsä. Ja vaatiahan saa ihan mitä mieleen tupsahtaa, eri asia sitten on, onko vaateille mitään oikeudellisia perusteita.

   Delete
  3. Sopimus koskee kilpailuihin osallistumista ja kilpailuissa majoittumista, ne ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa ja todennäköisesti maksettu samaan aikaan. Jos majoittuminen osoittautuu järjestäjän taholla olevasta syystä mahdottomaksi, myös kilpailuihin osallistuminen on mahdotonta (ellei tosiaan korvaavaa majoitusta olisi löytynyt), ja silloin koko matka on ollut turha. Matkakulut katsotaan kaikissa tämän tyyppisissä vahingoissa välittömäksi vahingoksi, jos matkalla ei ollut mitään muuta tarkoitusta.

   Se siitä juridisesta väännöstä, mehän emme asiaa päätä, ja todennäköisesti asiassa syntyy joku sopuratkaisu. On kyllä poikkeuksellisen törkeää toimintaa järjestäjältä, kaikin puolin.

   - Karoliina

   Delete
 28. Ei jestas mikä tilanne!! :( Toivottavasti saat asiaa etenemään ja edes jonkinlaisia kompensaatioita menetetyistä kuluista. Ihmeellistä toimintaa kisajärjestäjältä!

  ReplyDelete
 29. Tekstistä saa sellaisen käsityksen että karsinat olivat ehjiä ja hajosivat käytössä. Onhan se sanomattakin selvää ettei pressu kestä hevosta. Jos kyseinen yksilö haluaa ulos, se sinne myös menee. Jos tietää että oma hevonen on enemmän tai vähemmän rauhaton yksilö niin ehkä silloin kannattaisi ottaa pressun tilalle tallipaikka tai edes vanerikarsina. Jos karsinat olivat entuudestaan rikki ei niitä olisi saanut käyttöön luovuttaa.

  Se että "avunhuutoihin" ei ole reagoitu ja karsinoita ei ole tultu korjaamaan on tietysti huonoa toimintaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei niitä niin vaan oteta... kisanjärjestä jakaa karsinapaikat ja itse voi esittää toivomuksia. Minä estin toiveen nuoren läheisriippuvaisen hevosen kanssa kun matkasin että tallipaikka ja kisapaikalla odotti pressujaba... ei edes vanerista saanut.

   Delete
 30. Kyseiset karsinat on valmistanut Cheval Liberté Ranskasta, erittäin suuri hevosalan yritys. Tämä ns. Starbox-karsinatyyppi on maailman käytetyin karsina tilapäismajoitukseen kilpailu- ym. hevostapahtumissa myös Euroopassa. Pelkästään Saksassa ja Ranskassa näitä pystytetään ja puretaan kymmeniä tuhansia kertoja joka vuosi.
  Eli hyväksi ja käytännölliseksi havaittu suurissa ratsastusmaissa. Toki on aina hevosia jotka eivät pysty näissä majoittumaan ja parhaiten tämän tietää ratsastaja jolla on viime kädessä vastuu hevosensa käyttäytymisestä.
  Kisajärjestäjän toki pitää parhaansa tehdä että vahingon sattuessa saadaan korjaus tehtyä mahdollisuuksien mukaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. nykyäänhän keskieuroopassa kunnon kisoissa käyttävät niitä valtavia karsinatelttakomplekseja joiden yhden teltan alla on noin 40 hevosen karsinat ja muodostaa yhden talllikäytävän

   Delete
  2. Jep, näitäkin käytetään; Cheval valmistaa myös niitä. Suurimmassa osassa myös pressuseinät, osassa vanerit jotka pikakiinnityksellä lähinnä yläpäästään kiinni toisissaan. Näissä kun tuollainen vireämpi ori päättää poistua paikalta ei heilu vain neljän karsinan kokonaisuus vaan tuo koko 40 hevosen laitos.

   Tilapäinen majoitus on aina nimensä mukaisesti tilapäinen ja ratsastaja hevosensa käytöksen tuntien arvioi missä sen voi majoittaa ja missä ei.

   Delete
  3. Ok, en tiennytkään kuka niitä valmistaa. Itse olen aika paljon kilpaillut kv tasolla ja käynyt monessa eri maassa. Enkä ole ikinä nähnyt näitä karsinoita (suomen karsinat ja ne vaneerista tehdyt jotka mainitsit) kv kilapiluissa. Jos olisit käynyt suomen kilpailuissa katsomassa näitä karsinoita niin tietäisit että ne eivät sovellu tähän tarkoitukseen. ValkoIset "teltta" karsinat ovat todella hyviä ja niitä on kv kilpailuissa, mutta niitä ei voi verrata näihin suomen tilapäiskarsinoihin. Ja lopuksi haluan vielä sanoa sen että jos hevoseni olisi edes pikkaisen villi tai orimainen niin voisin ymmärtää että eivät kestä mutta meillä oli kolme karsinaa rikki ja orilla ei ole kumpaakaan edellisistä mainituista luonteenpiirteistä :). Hyvää kesää! -J

   Delete
 31. Savonlinnan tapauksessa kilpailunjärjestäjä nimenomaan vaatii hevosten majoittuvan kilpailualueella ja lähitalleilta ratsain tai taluttamalla kulku kisapaikalle oli estetty.

  ReplyDelete
 32. Starbox-karsinoita - eli täsmälleen samoja kuin nämä Suomessa kiertävät - pystytetään vuosittain lähes 100.000 kertaa Euroopassa. Mm. vuonna 2007 luku oli 72.000 ja on kasvanut tasaisesti karsinatyypin tultua markkinoille vuonna 2002. Suomessa karsinatyyppi tuli käyttöön n. vuonna 2009. Karsinan etuna on mm. sen hevosystävällisyys; hevosen sitä potkiessa tms. karsinan seinään voi tulla viilto tai reikä mutta hevonen ei loukkaa itseään. Tämä sama ominaisuus on isoissa ns. lato-tyypin joukkokarsinoissa eli seinät yleensä pressua.
  Näitä tilanteita varten kilpailupaikkojen tilapäistallialueilla on myös valvonta jotta ongelmatapauksiin voidaan ajoissa puuttua.
  Karsinan seinän rikkoutuessa se paikataan kisojen välissä kuumasaumaamalla, kisan aikana on - mikäli tarpeen - mahdollista tehdä hätäpaikkaus vaikka ilmastointiteipillä. Kestää tässä tarkoituksessa erittäin hyvin ja tätä samaa menetelmää käytetään myös Englannin, Ranskan sekä Saksan Starboxien osalta.
  Suomessa siirtyminen käyttämään lato-tyyppisiä joukkokarsinoita olisi mahdollista vain tiettyjen kisapaikkojen osalta koska nämä vaativat laajat yhtenäiset ja tasaiset pystytyspaikat. Meiltä löytyy vain muutama tällainen paikka eikä tästä rajallisuudesta johtuen tällaiset karsinarakennelmat olisi taloudellisesti kannattava investointi. Eli tarkoittaisi yöpymiskustannusten huomattavaa nousua muuttamatta mitenkään karsinan teknisiä ominaisuuksia mitä tulee tilapäiskarsinan kestävyyteen hevosen koetellessa voimiaan sen kanssa.
  Jos sinulla on hyviä, taloudellisesti kestäviä kehitysideoita kilpailutoimintamme kehittämiseen ole yhteydessä SRL:n, uskoisin että kaikki hyvät ajatukset ovat tervetulleita heille.
  Itse tuon kv.-kilpailuinfran tuntien tiedän sitä noudatettavan myös Suomessa soveltuvin osin. Kaikkialla kuitenkin ratsastaja viime kädessä vastaa itse hevosensa tekemisistä.

  Hyvää kesää ja menestystä myös kv-kisoissa.

  ReplyDelete
 33. Kirjoituksestasi ei käy ilmi se, että hevosillesi tarjottiin karsinoiden rikkoutumisen jälkeen toisia karsinoita ja korjaajakin oli soitettu paikalle. Pyysitkö kilpailujärjestäjältä rahat takaisin vai lähditkö kysymättä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä kuulin tätä keskustelua vierestä, osa hevosista olisi pitänyt siirtää toiselle puolelle kisa-aluetta mutta niihinkin jaboihin oli tulossa myöhemmin samana päivänä hevosia. Ei kuulostanut kovin vakuuttavalta ratkaisulta.....

   Delete
 34. Mielestäni tuossa vaiheessa on ihan se ja sama lähteekö sanomatta sanaakaan vai yrittääkö asiasta vielä keskustella, järjestäjien toiminta on ollut kautta aikojen todella epäasiallista ja riidat toisen tallin kanssa EIVÄT saisi vaikuttaa ulkopuolisiin. Jos korjaaja on soitettu paikalle, niin MIKSI kirjoittaja ei ollut asiasta tietoinen ja miksi käytös on ollut epäasiallista järjestäjien puolelta?

  ReplyDelete
 35. Minä ihmettelen kovasti jos edellisenä viikonloppuna salossa sama hevonen oli jo rikkonut karsinan seinää, niin miten et ole järjestäjän kanssa tämmöisestä asiasta keskustella etukäteen. Järjestäjän piikkin olisi mennyt jos sinulle ei olisi tarjottu muuta vaihtoehtoa. Se että et olet silti hevosesi majoittanut kyseiseen karsinaan osoittaa minusta vakavaa piittaamattomuutta toisen omaisuutta kohtaan. Kaikki paskaks niinkauan kun se ei ole omaa. Vai miten se meni? Se oli kumminkin sinun hevosesi joka rikkoi ne karsinat eikä liiton tai järjestäjän hevonen. Jotenkin kuulostaa oudolta että heität toisen telkkarin ikkunasta ja syytät telkkarin omistajaa siitä että miksi se on maassa. Jos liiton tilapäiskarsinat, jotka ovat tilapäismajoitukseen tarkoitettuja, eivät sinulle kelpaa, niin minun puolestani mene ulkomaille kilpailemaan kun siellä tuntuu kaikki olevan paremmin. Lajia vierestä useamman vuoden seuranneen voin vain todetta että 90% ratsastajista on asiallisia. Loput 10% on niitä joide takia jokaiseen asiaan tarvitsee kirjoittaa sääntö tai kehotus. Terve järki tuntuu hävinneen esteratsastukseta hevosmiestaidon ja maalaisjärjen mukana.

  ReplyDelete