Equestrian Stockholm

Monday, April 20, 2015

Do you pay attention to your horse?

Done! Tomorrow we mix in the geopad which is a fiber textile and makes the texture even better together with the sand. Tervehdys kaikille! Eilen oli vaapaa päivä. Mutta tänään takaisin töihin! Ratsastin hepat ja illalla tuli vihdoin uusi hiekka maneesin ja nyt se näyttää ja tuntuu todella hyvältä! Siitä tulikin mieleen kirjoittaa mitä mieltä olen erilaisista pohjista.

Minusta on äärimmäisen tärkeätä ratsastaa erilaisilla pohjilla jotta hevonen tottuu siihen ja tulee sitänyöten vahvemmaksi. Meillä on hyvä pohja sekä maneesissa että ulko kentällä. Ei mikään huippu "hifistelty" pohja mutta se ei petä eikä ole liian kova ja antaa hyvällä tavalla pikkaisen periksi kun hevonen laskeutuu esteeltä. Siinä on ne tärkeimmät elementit! 

Olen ajanmyötä huomannut että hevoset reagoivat erilailla eri pohjille. Pienemmissä kisoissa ei aina ole täydellinen pohja tai sitten on tosi erilaiset pohjat verryttelyssä ja kilpailu areenalla. Sen kanssa joutuu elämään mutta on hyvä kiinnittää huomiota miten oma hevonen käyttäytyy milläkin pohjalla. Esim. kuuma hevonen saattaa kuumentua entistä enemmän jos pohja on löysä ja syvä. Varovainen hevonen saattaa siinä ylihypätä koska tuntuu raskaammalta syvällä pohjalla. Kova pohja taas voi aiheuttaa sen että hevonen seisoo vähän vastaan koska ei tunnu kivalta laskeutua kovalle esteen jälkeen. Kaikki hevoset ovat erilaisia ja voi reagoida ihan päinvastoin. Kun kiinnittää näihin juttuihin huomiota voi tehdä hevosen työn helpommaksi ja ei tehdä liikaa sitä mikä tuntuu epämukavalta jotta sinä ja hevonen menis radalle hyvällä fiiliksellä!

//Jessi

Onni <3

Sunset  ...


Hello everybody! Today was my day off but today it ment back to work! I rode the horses and after that the new sand came to our indoor. It looks and feels so good now! So that's where I got the idea to write about what I think of riding surfaces.

I find it very important to ride on different surfaces to make the horses use to it and to strengthen them in that way. We have a good ground both in the indoor and at the outdoor arena. It's not a very fancypancy ground but it's not too deap or hard and sags a tiny little bit when the horse lands after the fence. I think those are the most important elements!

I have noticed that the horses react very differently on different riding surfaces. Specially at smaller shows the grounds are not always the best, or then the warm up ground differences a lot from the show ring ground. That's something we just have to live with but it's important to pay attention to how your horse reacts to it. For example a hot horse may get even hotter if the ground is deap and loose. A careful horse may jump way to high on the soft ground when it feels more difficult and hard. And the hard ground can make the horse approach the fence a bit less willing when landing can feel unplesant. All horses are different and can of course react totally the opposite way. When you pay attention to these things you can make your horses job easyer and not do to much of the stuff that feels difficult and go in to the ring with a better feeling! 

//Jessi

Corella, njam! 

Evening tea in my cavalleriatoscana socks :)
No comments:

Post a Comment